Vytisknout tuto stránku
04 kvě

Výhody a nevýhody plátce DPH

založení s.r.o. správná cesta k cíli

Výhody a nevýhody plátce DPH

Řešíte otázku, zda podnikat jako plátce DPH nebo jako neplátce DPH? Zajímají Vás výhody a nevýhody plátce DPH? Víte, jaké povinnosti souvisí s registrací firmy k dani z přidané hodnoty?  

 

  

Vybrané zásadní důvody pro a proti registraci k DPH

Pokud firma nepřekročí limit pro registraci k dani z přidané hodnoty (v roce 2015 ještě platí stále 1 mil. Kč za 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců), může být pro ni výhodné nestat se plátcem DPH, a to především pokud dodává zboží nebo poskytuje služby především konečným spotřebitelům - neplátcům daně z přidané hodnoty. Pokud hodlá firma dodávat plátcům DPH, je v řadě případů potřeba se k DPH registrovat, jinak taková firma prakticky nemůže konkurovat plátcům. 

Prakticky všechny firmy, které chtějí podnikat jako velkoobchod musí být plátci DPH, protože jinak s nimi dodavatelé obvykle neuzavřou žádnou smlouvu. Zahraniční plátci DPH neplátcům DPH obvykle odmítají zboží prodat, aby se vyhli byrokracii. Pokud jste neplátcem DPH a stanete se plátcem DPH, je obvykle více než pravděpodobné, pokud prodáváte především neplátcům, že výrazně poklesne zájem vašich zákazníků o vaše produkty a služby, protože k ceně se musí připočítat navíc i daň z přidané hodnoty a tím se zvýší celková cena pro zákazníka o tuto DPH. Pokud situaci vaše firma vyřeší tak, že zboží či služby bude dodávat za stejnou celkovou cenu, aby si udržela zákazníky, automaticky si tím výrazně sníží své tržby.

Neexistuje jednoduchá univerzální odpověď na otázku, zda je výhodnější být plátcem DPH či nikoli, protože záleží na řadě okolností. Pokud Vás zajímá, co je pro Vás výhodnější, kontaktujte nás.

 

Administrativní náročnost

Na rozdíl od neplátce DPH, který musí obvykle podávat pouze jedno daňové přiznání k dani z příjmu za celý rok, je oproti tomu plátce DPH ještě povinen za každý uplynulý kalendářní měsíc přiznání k DPH (měsíční plátce) a dále též podávat souhrnné hlášení o obchodech s plátci DPH z EU. Dodavatelé určitých služeb a zboží podávají pravidelně i podrobnější informace o nákupech a prodejích v rámci režimu přenesené daňové povinnosti. Čtvrtletní plátce DPH pochopitelně podává přiznání čtvrtletně. O jiných daních zde neuvažujeme. 

 

Je lepší být tedy neplátcem DPH, když s podnikáním začínáme a zatím pořádně nevím, zda budeme mít dostatečné výdělky, které očekáváme. Plátcem DPH se pak už můžeme stát v podstatě kdykoliv, tak je lepší si nejdříve několikrát promyslet, než učinit takové rozhodnutí dokud to není povinné ze zákona. Zde však pozor. Pokud překročíte limit pro povinnou registraci k dani z přidané hodnoty a včas se k této dani nezaregistrujete, připravte se na citelné sankce, resp. v případě delšího prodlení či vyšších tržeb (příjmů) až spíše na likvidační sankce ze strany finančního úřadu. Za dobu naší praxe jsme se od roku 1997 setkali již s mnoha případy, kdy podnikatel zanedbal své povinnosti, a když nás poprvé kontaktoval, bylo již často pozdě.

 

Všechny nově registrované firmy finanční úřady evidují již pouze jako měsíční plátce DPH. Frekvenci lze později změnit na čtvrtletní. Výhodou navíc pro čtvrtletního plátce může být fakt, že DPH odvádí daň státu až po třech měsících, Povinná přiznání, hlášení apod. tak podává 4x namísto 12x za rok. 

 

Pokud váháte nad tím, zda být plátcem DPH nebo neplátcem, neváhejte, klikněte v menu na kontakt a sjednejte si schůzku.

  

  Spěchám, chci rychle s.r.o. - plátce DPH ihned  

  Chci založit s.r.o.  

  Kontakt - chci poradit